UA-131003470-2
DOLAR 32,1814
EURO 34,8893
ALTIN 2.250,57
BIST 8.807,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 22°C

ABD savaş gemisine balistik füze ateşlediler!

Spread the love

Dünya geçici ateşkesin uzatılıp uzatılmayacağını merak ederken, ABD ordusu USS Mason savaş gemisini hedef alan saldırıyı dünyaya duyurdu. Gazze’deki savaşın başladığı 7 Ekim’den itibaren İsrail’e destek için uçak gemilerini Doğu Akdeniz’e sevk eden ABD, USS Eisenhower’ı yeni bir noktaya konuşlandırıyor. Doğu Akdeniz’de dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford’a katılan Eisenhower, kısa süre […]

ABD savaş gemisine balistik füze ateşlediler!
27.11.2023
170
A+
A-
Spread the love

Dünya geçici ateşkesin uzatılıp uzatılmayacağını merak ederken, ABD ordusu USS Mason savaş gemisini hedef alan saldırıyı dünyaya duyurdu.

Gazze’deki savaşın başladığı 7 Ekim’den itibaren İsrail’e destek için uçak gemilerini Doğu Akdeniz’e sevk eden ABD, USS Eisenhower’ı yeni bir noktaya konuşlandırıyor.

Doğu Akdeniz’de dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford’a katılan Eisenhower, kısa süre sonra Süveyş Kanalı’ndan geçerek Kızıldeniz’e kaydırıldı. Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu Kızıldeniz’de ilerledi, Babülmendep Boğazı’nı geçip Umman Denizi’ne açıldı.

Yemen’deki Husi tehdidi nedeniyle söz konusu rotayı takip ettiği tahmin edilen USS Eisenhower, Umman Denizi’nden Basra Körfezi’ne yöneldi.

ABD ordusu, uçak gemisinin Hürmüz Boğazı’ndan Basra Körfezi’ne girdiğini resmen açıkladı.

USS Eisenhower’ın yanında ABD ordusuna ait USS Philippine Sea, USS Gravely ve USS Stethem’in yanı sıra Fransa’ya ait Languedoc fırkateyni de var.

Gazze’deki geçici ateşkesin üçüncü gününde Hamas 17 rehineyi, İsrail ise 39 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Böylece geride kalan 72 saatte 172 kişi serbest kalmış oldu.

Rehine takası 39 İsrail vatandaşı ve 117 Filistinli mahkumu kapsıyordu. Yanı sıra Hamas diğer ülke vatandaşlarını da serbest bıraktı. 17 Taylandlı, bir Filipinli bir de Rusya-İsrail vatandaşı rehine takasına eklendi.

Şimdi herkesin merak ettiği soru, bugün son günü olan geçici ateşkesin uzayıp uzamayacağı. Geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasında Gazze’yi 2006 yılından bu yana yöneten Hamas’ın her gün 10 rehineyi serbest bırakması halinde ateşkesin bir gün uzayacağı belirtiliyordu.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas’ın böyle bir adım atması durumunda silahların susabileceğini söyledi.

Hamas, geçici ateşkesi daha fazla rehinenin serbest bırakılması için uzatmaya çalıştıklarını duyurdu.

ABD de dört günlük geçici ateşkesin uzatılması için çalışıldığını açıkladı. ABD lideri Joe Biden, X platformundan paylaştığı mesajda daha fazla rehinenin serbest kalmasını sağlamak için hedefin savaştaki duraklamanın yarının da ötesinde uzatılması olduğunu söyledi.

Pazar günü İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Şeria’daki Ofer hapishanesinden serbest kalan 39 Filistinli, aileleri tarafından gözyaşlarıyla karşılandı.

Ofer’de Uluslararası Kızılhaç ekibine teslim edilen kadın ve çocuk rehineler otobüse bindi, bu sırada Ramallah’ın batısındaki hapishanenin etrafında büyük bir kalabalık toplandı. İsrail ordusu kalabalığın dağılmasını istedi, çıkan çatışmada 21 Filistinli yaralandı. Yerel yetkililer, yedi kişinin kurşunla yaralandığı bilgisini verdi.

Tutukluları taşıyan otobüsün dışarı çıkmasıyla ellerinde Filistin bayrağı taşıyan kalabalık sloganlar attı, bazı mahkumlar omuzlara alındı.

Batı Şeria’daki evlerine dönen Filistinli tutukluları aileleri ve yakınları kucaklayarak karşıladı, birçok kişinin ağladığı görüldü.

İsrail tarafında da rehine aileleri Schneider Çocuk Tıp Merkezi’ne inen helikopterleri heyecanla bekledi.

Hamas’ın Pazar günü serbest bıraktığı 17 rehine askeri helikopterlerle Petah Tikva’daki tıp merkezine getirildi. Rehine yakınları helikopterlerin inişini kutladı, 50 gün sonra aile üyelerini gördü.

Kaptanı Türk olan Central Park adlı tanker, Pazar günü Yemen açıklarında imdat çağrısında bulundu. Kızıldeniz ile Umman Denizi’ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı yakınlarındaki kargo gemisinin çağrısına, ABD donanmasına ait USS Mason adlı yanıt verdi.

ABD’nin Orta Doğu operasyonlarını yöneten Merkez Komutanlığı (CENTCOM), X hesabından yaptığı açıklamada USS Mason’ın olay yerine ulaşmasıyla Central Park adlı tankeri kaçıran korsanların kaçmayı denediğini ancak yakalandığını duyurdu.

Kargo gemisinin mürettebatının güvende olduğunu aktaran CENTCOM, devamında gece yarısı USS Mason savaş gemisine iki füze ateşlendiğini açıkladı. ABD ordusunun verdiği bilgiye göre, saat 01.41’de ateşlenen balistik füzeler savaş gemisinin yaklaşık 16 kilometre uzağına, Aden Körfezi’ne düştü.

Amerikan Fox News muhabiri Jennifer Griffin, iki üst düzey ABD’li yetkilinin kendisine verdiği bilgiye göre, Yemen’deki Husilerin USS Mason’a balistik füze fırlattığını bildirdi.

Olay yerinde ABD savaş gemisine yardım eden bir Japon destroyerinin de bulunduğu bilgisi var.

İsrail’e savaş ilan eden İran destekli Husiler, geçtiğimiz haftalarda Kızıldeniz’de bir kargo gemisine helikopterle el koydu. İsrailli bir milyardere ait olan bir başka kargo gemisine ise kamikaze drone’la saldıran Husiler, Babülmendep’ten geçen tüm İsrail gemilerini hedef alacağını duyurmuştu.

BATI ŞERİA’DA 3 BİN 200 FİLİSTİNLİ TUTUKLANDI

İsrail Gazze’deki geçici ateşkese rağmen işgal altında tuttuğu Batı Şeria’daki baskınlarını artırdı. Hamas ile rehine takası sürerken bile hem köyler hem de mülteci kamplarına baskın düzenleyen İsrail ordusu, 200’den fazla Filistinliyi vurarak öldürdü.

Al Jazeera, savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da gözaltına alınanların sayısının 3 bin 200’e ulaştığını duyurdu.

Gözaltı dalgası İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin sayısının 7 bini aşmasına neden oldu.

Content retrieved from: https://www.milliyet.com.tr/dunya/live-gazzede-son-durum-ateskeste-son-dakika-abd-savas-gemisine-balistik-fuze-ateslediler-7040659#post-1.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.