Adâlet sudur; akarsa nîmet yetişir
Adâlet sudur; akarsa nîmet yetişir
Adalet olmadıkça yönetimin, edep olmadıkça asaletin, cömertlik olmadıkça zenginliğin faydası olmaz.(Hz. Ömer)
Toplumun huzur ve güveni; sosyal barış için adalet en mühim değerdir. Yûsuf Has Hâcib, Kutadgu Bilig adlı eserinde söyler: “Zulüm, yanan bir ateştir; yaklaşanı yakar. Adâlet ise, sudur; akarsa nîmet yetişir. Ey hâkim, memlekete uzun müddet hüküm sürmek istersen, kanunu doğru yürütmeli ve halkı korumalısın”.
Yâni bir toplumda zulüm ve haksızlık yangını devam ederken adâlet suyu imdâda yetişmiyorsa o su sâfiyetini, akıcılığını ve öz kıymetini yitirmiş demektir.
Türkiye’de hukuk, hak, adalet kavramları Hz. Ömer güzellemeleriyle meşhur. Dini, değerleri, tarihi menkıbevi şekilde güzelleyerek, hep bir tüketme ve yüzleşme aracı haline getirenler her cuma okunan “Allah adaleti emreder” emrini tahakkuk ettiremediler.
Allah’ın (cc) ikâmesini emrettiği Adalet (Nahl 90), istenilen düzeyde İslam coğrafyalarında olmadığı için yıllardır huzurun, saadetin, muhabbetin ve hepsinden önemli olan bereketin hasretini çekmekteyiz. “Adaletten sapmayan hiçbir devletin bozulduğu, bekâsının tehlikeye düştüğü görülmemiştir. Lakin, adalete en küçük bir zeval geldiği vakit, toprakları tüm cihanı dahi sarsa o devlet yanıp kül olur. Zira yeryüzünün en kuvvetli fatihi adalettir.” (Ertuğrul Gazi)
’Adalet’’ konusunda Prusya Kralı Büyük Friedrich’in, Potsdam Ormanlarındaki değirmenci hikâyesini biliriz. Kendi değerlerimizden Fatih’in adaletini, Hz. Ömer’in adaletini de biliriz de içeriğini, anlamını, ağırlığını aslında pek bilmeyiz. Lafa gelince Hz. Ömer’in Adaleti deyip mangalda kül bırakmayanlar, icraata gelince turist Ömer muhabbeti yapıyor.
İmandan bahsedenlerin kaybolmuş delaleti.
Hz. Ömer’den sonra öldürdüler adaleti.
Allah’ım, Hz. Ebu Bekr’in imanı, Hz. Ömer’in adaleti, Hz Osman’ın ahlakı, Hz Ali’nin yiğitliği nasip eyle. Bizlere, Hz.Ömer gibi yaşayıp, Hz.Hamza gibi ölmeyi, adalet ve cesareti yolumuz, helal lokmayı aşımız eyle.
Selam ve dua ile…