UA-131003470-2
DOLAR 32,1588
EURO 35,0493
ALTIN 2.254,03
BIST 8.807,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 22°C

Genç Amerikalılar Müslüman Filistinlilerin Dayanıklılığını Anlamak İçin Kuran’ı Kucaklıyor

Spread the love

Guardian, çığır açıcı bir raporda, genç Amerikalıların İslam hakkında daha derin bir anlayış kazanmak ve özellikle Gazze’deki Müslüman toplumla dayanışma göstermek için Kur’an’a yöneldiklerine ışık tutuyor. Müslüman Filistinlilerin sergilediği güç ve inançtan ilham alan Megan B Rice ve Nefertari Moonn gibi kişiler, İslam’ın merkezi dini metnini inceleyerek bir aydınlanma yolculuğuna çıktılar. Discord gibi anlık mesajlaşma […]

Genç Amerikalılar Müslüman Filistinlilerin Dayanıklılığını Anlamak İçin Kuran’ı Kucaklıyor
23.11.2023
119
A+
A-
Spread the love

Guardian, çığır açıcı bir raporda, genç Amerikalıların İslam hakkında daha derin bir anlayış kazanmak ve özellikle Gazze’deki Müslüman toplumla dayanışma göstermek için Kur’an’a yöneldiklerine ışık tutuyor. Müslüman Filistinlilerin sergilediği güç ve inançtan ilham alan Megan B Rice ve Nefertari Moonn gibi kişiler, İslam’ın merkezi dini metnini inceleyerek bir aydınlanma yolculuğuna çıktılar.

Discord gibi anlık mesajlaşma platformları ve TikTok gibi sosyal medya platformları aracılığıyla bu genç Amerikalılar kitap kulüpleri kuruyor ve Kuran’a dair deneyimlerini paylaşıyorlar. Chicago’da yaşayan 34 yaşındaki Rice, toplumun her kesiminden insanın kendisine katılarak Kur’an çalışabileceği bir “Dünya Dinleri Kitap Kulübü” düzenledi. Daha fazla okudukça Rice, metnin kendi temel inançlarıyla uyumlu olduğunu, tüketim karşıtlığını, baskıya karşı muhalefeti ve feminizmi teşvik ettiğini keşfetti. Birkaç hafta içinde Rice resmen İslam’ı benimsedi ve giymek için başörtüsü satın aldı.

TikTok aynı zamanda bireylerin Kuran’a olan bağlılıklarını sergileyebilecekleri bir platform haline geldi. “Quranbookclub” hashtag’i altındaki videolar, kullanıcıların yeni satın aldıkları metinleri ellerinde tutarak ilk kez ayet okuduklarını gösteriyor. Gençler, cinsiyetleri ne olursa olsun, medyanın olumsuz şekilde yansıttığı bir dini daha iyi anlamaya çalışıyor. TikTok’ta Kuran’a olan ilgi, çoğunlukla kadın kullanıcıların kitap tartışmak için bir araya geldiği bir alt topluluk olan #BookTok alanıyla kesişiyor.

Rice, Kuran’ı deneyimlemek isteyen tek kişi değil. TikTok’ta gençler, Batı medyasının uzun süredir karaladığı bir dini daha iyi anlamak ve Gazze’deki birçok Müslümanla dayanışma göstermek için metni okuyor. Uygulamada 1,9 milyon kez izlenen “quranbookclub” hashtag’i altındaki videolar, kullanıcıların yeni satın aldıkları metinleri ellerinde tutarak ilk kez ayet okuduklarını gösteriyor. Diğerleri ise internetten ücretsiz versiyonlar buluyor ya da işe giderken birisinin bu şiirleri söylemesini dinliyor. TikTok’ta Kur’an okuyanların hepsi kadın değil ancak ilgi, çoğunlukla kadın kullanıcıların kitapları tartışmak için bir araya geldiği bir alt topluluk olan #BookTok alanıyla örtüşüyor.

Zareena Grewal, Yale’de doçent olup Amerikan kültüründe İslami kutsal metinler ve dini hoşgörü hakkında bir kitap üzerinde çalışmaktadır. Bu TikTok ilgisinin tamamen eşi benzeri görülmemiş olmadığını söyledi.

11 Eylül’ün ardından Kur’an çok satanlar listesine girdi; ancak pek çok Amerikalı, İslam’ın şiddet içeren bir din olduğuna dair önyargılarını doğrulamak için onu satın aldı. Ancak bu mevcut eğilimi farklı kılan şey, bireylerin olumsuz önyargıları doğrulamak yerine Müslüman Filistinlilerin gösterdiği dayanıklılığı, inancı ve ahlaki gücü anlamak için Kur’an’a yönelmeleridir.

Tampa, Florida’dan 35 yaşındaki Nefertari Moonn’u, kocasının Kuran’ını almaya iten şey, insanları ölüm karşısında Allah’a dua etmeye zorlayan gücü anlama arzusuydu. Daha önce kendisini maneviyatçı olarak tanımlayan ancak dindar olmayan biri olarak tanımlayan Moonn, okuduğu pasajlardan derinden etkilendiğini fark etti. Bu duygusal bağlılık onu şehadet etmeye ve Müslüman inancına katılmaya sevk etti.

Pakistanlı Amerikalı yazar ve podcast sunucusu Misha Euceph, Kur’an’ın ilerici yorumları üzerinde çalışıyor ve 2020’den bu yana Instagram’da kendi Kur’an Kitap Kulübü’nü kuruyor. Kur’an’daki bazı temaların İslam’ın değerleriyle örtüştüğünü doğruluyor. genç sol eğilimli Amerikalılar arasında çevreci olmanın teşvik edilmesi ve tüketimci zihniyetin reddedilmesi de yer alıyor. Kur’an’da hem erkekler hem de kadınlar Allah’ın katında eşit kabul edilir; bu, özellikle Rice ve bu Kur’an yolculuğuna çıkan diğer kişiler arasında yankı uyandıran bir mesajdır.

Sonuçta, ilgideki bu artış, genç Amerikalılar arasında sıklıkla yanlış anlaşılan ve yanlış temsil edilen bir dine yönelik artan bilgi, anlayış ve empati arzusunu yansıtıyor. Bu kişiler Kuran’ı derinlemesine araştırdıkça teselli, huzur ve kendi temel değerlerinin yeniden onaylanmasını bulurlar.

Kaynak: Gaurdian

Content retrieved from: https://www.yeniakit.com.tr/haber/the-guardian-genc-amerikalilar-musluman-filistinlilerin-dayanikliligini-anlamak-icin-kurani-kucakliyor-1806971.html.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.