UA-131003470-2
DOLAR 32,4756
EURO 34,7626
ALTIN 2.478,14
BIST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 21°C
Cts 18°C
Paz 21°C

Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü

Spread the love

Son dakika haberine göre TÜİK, 2021 yılı 3. çeyrek dönemsel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri ile ekim ayı hizmet üretici fiyat endeksini açıkladı. Açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü. Büyüme rakamlarını değerlendiren A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner, Türkiye’nin dünyadan pozitif ayrıştığını belirtti. Doğaner, “Çin’de yüzde 4.9’luk büyüme oldu 3. […]

30.11.2021
344
A+
A-
Spread the love

Son dakika haberine göre TÜİK, 2021 yılı 3. çeyrek dönemsel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri ile ekim ayı hizmet üretici fiyat endeksini açıkladı. Açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü. Büyüme rakamlarını değerlendiren A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner, Türkiye’nin dünyadan pozitif ayrıştığını belirtti. Doğaner, “Çin’de yüzde 4.9’luk büyüme oldu 3. çeyrekte, ABD’de de yüzde 4.9. İtalya’da 3.8, Fransa’da 3.3’lük, Almanya’da 2.6’lık büyümeler var. Yüzde 7.4’lük büyüme oldukça önemli bir büyüme olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüme kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 arttı.

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 25,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 22,6, hizmetler yüzde 20,7, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 11,7, sanayi yüzde 10, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,3 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,7 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 19,9, inşaat yüzde 6,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık ise yüzde 5,9 azaldı.

TÜİK, bu yılın birinci ve ikinci çeyrek rakamlarında da revizyona gitti.

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, GSYH’nin 3. çeyrekte yüzde 8,1 büyümesini öngörmüştü.

TÜRKİYE DÜNYADA POZİTİF AYRIŞTI
Büyüme rakamlarını değerlendiren A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner, Türkiye’nin dünyadan pozitif ayrıştığını belirtti. Doğaner, “Çin’de yüzde 4.9’luk büyüme oldu 3. çeyrekter, ABD’de de yüzde 4.9. İtalya’da 3.8, Fransa’da 3.3’lük Almanya’da 2.6’lık büyümeler var. Yüzde 7.4’lük büyüme oldukça önemli bir büyüme olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ BÜYÜK
Doğaner, “Büyüme istihdam demek, çarkların dönüyor olması demek. Bir şekilde tabii ki bütün dünyada olduğu gibi sıkıntılar yok mu? Var. Enflasyon gibi, satın alma gücünde olduğu gibi sıkıntılar var. Ama Türkiye’nin bunları aşabilecek potansiyeli var. Çünkü üretebiliyor, büyüyebiliyor. Avrupa bunu yapamıyor. Rakamlara bakalım. En hızlı büyüyebilen yer Euro bölgesi 3.9 büyümüş 3. çeyrekte. Bu yıl Çin’de de duraksama var. Orada da 4.9’luk büyüme var. Türkiye’nin 7.4 büyümesi oldukça önemli.” şeklinde konuştu.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) bu yılın üçüncü çeyreğinde, cari fiyatlarla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,5 yükselerek 1 trilyon 915 milyar 467 milyon liraya ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. Bu dönemde GSYH, cari fiyatlarla yüzde 35,5 artarak 1 trilyon 915 milyar 467 milyon lira olarak gerçekleşti. GSYH’nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla dolar bazında 225 milyar 497 milyon oldu.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH, zincirlenmiş hacim endeksinde, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,7 artış gösterdi.

HANE HALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 9,1 ARTTI
Hane halkı nihai tüketim harcamaları yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 9,1 yükseldi. Devletin nihai tüketim harcamaları, yüzde 9,6 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 2,4 azaldı.

Mal ve hizmet ihracatı, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 25,6 artarken, ithalatı yüzde 8,3 geriledi.

İŞ GÜCÜ ÖDEMELERİNDE YÜZDE 36,3 ARTIŞ
İş gücü ödemeleri yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 36,3, net işletme artığı/karma gelir yüzde 38,6 yükseldi.

İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içindeki payı geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 30,1 iken bu oran yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 29,8 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 54,4’ten yüzde 54,6’ya çıktı.

Content retrieved from: https://www.takvim.com.tr/ekonomi/2021/11/30/son-dakika-2021-yili-3-ceyrek-ekonomik-buyume-rakami-aciklandi/3.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.