Corona virüs hayatımızdan çıkıp gidecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Konferansı’nda Türk bilim insanlarının Kovid- 19 aşısı ve ilacı çalışmalarında geldiği son durumu anlattı. Koronavirüsle mücadelede artık aşı, ilaç ve pandemiden kurtulacağımız günlerin projeksiyonları konuşulurken önemli açıklamalar yapan Bakan Varank konuşmasında şu bilgilere yer verdi; 500 TÜRK BİLİM İNSANI BİR ARAYA GELDİ […]


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Konferansı’nda Türk bilim insanlarının Kovid- 19 aşısı ve ilacı çalışmalarında geldiği son durumu anlattı.
Koronavirüsle mücadelede artık aşı, ilaç ve pandemiden kurtulacağımız günlerin projeksiyonları konuşulurken önemli açıklamalar yapan Bakan Varank konuşmasında şu bilgilere yer verdi;
500 TÜRK BİLİM İNSANI BİR ARAYA GELDİ
İLERİ AŞAMA HAYVAN DENEYLERİ AŞAMASI
ENFEKSİYONUN ÖNLENMESİ VE BULAŞ AZALTICI OLMASI KANITLANDI
DÜNYADA ÜÇÜNCÜYÜZ
BİR SÜRE SONRA ARAMIZDAN ÇIKIP GİDECEK
DÜNYAYA ÖRNEK AŞILAMA KAMPANYASI YAPACAĞIZ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun aşı çalışmalarına ilişkin yaptığı son toplantıyla ilgili bilgi verdi. Bilim Kurulu üyelerinin hiçbir karşılık beklemeksizin yoğun çalışmalarıyla bu sürecin yönetilmesinde önemli katkı sağladığına dikkat çeken Koca şunları söyledi: “Bir inaktif aşımızın Faz I klinik çalışmasında sona gelindi, Faz II çalışmalarına hazırlanılmakta.
Ancak öncelikle erken dönemde yapılacak olan aşılamaya odaklanmanın önemi dile getirilmiştir. Ülkemizde bir inaktif (sinovac) bir de mRNA (Pfizer) aşının Faz III çalışmaları sürmekte. Bir adenövirüs (sputnik V) aşısının da Faz III öncesi kronik toksisite çalışmaları yürütülmekte. Mevcut verilere dayalı olarak inaktif aşının güvenirliği konusunda elde edilen bilgilerin yanında ülkemizde de yürütülen Faz III çalışmalarında kayda değer bir yan etkinin görülmediği ifade edilmiştir.”
16 Aralık 2020 tarihinin Türkiye’nin bağışıklama başarısı açısından çok önemli bir gün olduğunu söyleyen Koca “DSÖ Avrupa Bölgesi’nin resmi kurulu olan Bölgesel Doğrulama Komitesi tarafından 2017-2019 arasında kızamıkçık virüsü dolaşımının üç yıl art arda kesilmesi nedeniyle Türkiye’de kızamıkçığın tamamen yok edilmiş olduğu beyan edilmiş, bu nedenle kutladıklarını ve ilgili sertifikanın önümüzdeki haftalarda gönderileceği ifade edilmiştir.
Dünyaya örnek olacak bir aşılama kampanyası yapacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Content retrieved from: https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/12/18/son-dakika-4-yerli-asidan-mujdeli-haber-geldi-haziri?paging=3.