UA-131003470-2
DOLAR 32,4297
EURO 34,4575
ALTIN 2.489,12
BIST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Az Bulutlu
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 21°C
Cum 16°C
Cts 16°C

Eşek sütü caiz mi?

Spread the love

Eşek sütünün birçok hastalığa faydası olduğuna dair yayılan bilginin ardından sütün litresi 100 TL’ye kadar yükselmişti. Diyanet İşleri Başkanlığı, eşek sütü ile ilgili bir fetva yayınladı. Fetvada, eşek sütünün caiz olup olmamasına değinildi, zorunlu hallere dikkat çekildi. Din İşleri Yüksek Kurulu, litresi 100 litreden satılan ve birçok hastalığa şifa olduğu öne sürülen eşek sütünün içilmesi […]

19.10.2020
434
A+
A-
Spread the love

Eşek sütünün birçok hastalığa faydası olduğuna dair yayılan bilginin ardından sütün litresi 100 TL’ye kadar yükselmişti. Diyanet İşleri Başkanlığı, eşek sütü ile ilgili bir fetva yayınladı. Fetvada, eşek sütünün caiz olup olmamasına değinildi, zorunlu hallere dikkat çekildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu, litresi 100 litreden satılan ve birçok hastalığa şifa olduğu öne sürülen eşek sütünün içilmesi ve sağlık sektöründe kullanılmasına ilişkin fetva yayımladı. Fetvada, eşek sütünün içilmesinin caiz olmadığı vurgulanırken bir hastalığın tedavisi için kullanılmasında mecbur kalınması halinde ise dinen mübah olduğu belirtildi.

Kurulun açıklamasında, “İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir. Bir hastalığın tedavisi için, helal maddelerden elde edilmiş bir ilaç henüz üretilmemiş ya da üretilen bu ilaca ulaşma imkanı yok ise, haram olan bir maddenin meslekî ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen uzman bir doktor tarafından tavsiye edilmesi halinde, kullanılması dinen mübah olur. Çünkü “Zaruretler yasakları mübah kılar” Buna göre, meşru tedavi yöntemleri bulunduğu sürece eşek sütünün tedavide kullanılması caiz değildir” ifadelerine yer verildi.

FAZLA TÜKETİLMESİ ALERJİYE YOL AÇIYOR

Eşek sütünün fazla tüketilmesinin alerjik reaksiyonlara sebep olduğu ve içeriğinde cıva, kurşun ve kükürt içerdiği için aşırı tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabiliyor. Kanserden mide rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığa derman olduğu iddia edilen eşek sütünün bilimsel olarak kanıtlanmış bir faydası bulunmuyor.

Content retrieved from: https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/19/diyanetten-esek-sutu-fetvasi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.