UA-131003470-2
DOLAR 32,5158
EURO 34,6136
ALTIN 2.489,76
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Az Bulutlu
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 21°C
Cum 17°C
Cts 17°C

Doğmamış çocuğun suçu ne?

Spread the love

BM Çocuklara Yardım Fonu yaptığı açıklamada, Gazze’de sağlık kuruluşlarının sık sık saldırıya uğraması nedeniyle hamile kadınların molozların arasında sokaklarda doğum yaptığı belirtildi. Orta Doğu’da tam 33 gündür kan durmuyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne havadan, karadan ve denizden saldırılarını sürdürüyor. Bu süreçte siviller sıkça hedef oluyor. Can kaybının giderek ağırlaştığı bölgede kadınlar ve çocuklar acımasızca katlediliyor. […]

Doğmamış çocuğun suçu ne?
08.11.2023
95
A+
A-
Spread the love

BM Çocuklara Yardım Fonu yaptığı açıklamada, Gazze’de sağlık kuruluşlarının sık sık saldırıya uğraması nedeniyle hamile kadınların molozların arasında sokaklarda doğum yaptığı belirtildi.

Orta Doğu’da tam 33 gündür kan durmuyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne havadan, karadan ve denizden saldırılarını sürdürüyor.

Bu süreçte siviller sıkça hedef oluyor.

Can kaybının giderek ağırlaştığı bölgede kadınlar ve çocuklar acımasızca katlediliyor.

Şans eseri hayatta kalanların ise yaşamı giderek zorlaşıyor. Su ve elektrik olmadan yaşamlarını sürdürmek için mücadele ediyor.

Sağlık kuruluşları kullanım dışı kaldı

7 Ekim’den bu yana 10 bin 328 Filistinlinin öldürüldüğü bölgede, hamile kadınların da çöken sağlık sisteminin gölgesinde doğumları zorlaşıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan raporda, Gazze’de İsrail’in saldırıları sonucu hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının kullanım dışı kalması nedeniyle kadınların sokaklarda ve evlerinde doğum yapmak zorunda kaldıkları ifade edildi.

“Gazze’de tahminen 50 bin hamile kadın bulunuyor”

UNICEF’in yayınladığı raporda, tahminlere göre şu anda Gazze Şeridi’nde 50 bin hamile kadının bulunduğu ifade edilerek şöyle denildi:

Bombardımanlar, hasar gören ya da çalışmayan sağlık tesisleri, kitlesel düzeyde yerinden edilme, su ve elektrik kaynaklarının çökmesi, gıda ve ilaçlara erişimin kısıtlanması anne, yeni doğan ve çocuk sağlığı hizmetlerini ciddi şekilde sekteye uğratmaktadır. Gazze’de tahminen 50 bin hamile kadın bulunmaktadır ve her gün 180’den fazlası doğum yapmaktadır. Bunların yüzde 15’inin hamilelik veya doğumla ilgili komplikasyonlar yaşaması ve ek tıbbi bakıma ihtiyaç duyması muhtemeldir.

“Kadınlar moloz yığınları arasında sokaklarda doğum yapıyor”

UNICEF, bazı kadınların sığınaklarda, evlerinde ya da sokaklarda doğum yapmak zorunda kaldığına dikkat çekerek, “Bu kadınlar, güvenli bir şekilde doğum yapmak ve yeni doğan bebeklerine bakmak için ihtiyaç duydukları acil obstetrik hizmetlere erişememektedir. 14 hastane ve 45 birinci basamak sağlık merkezinin kapalı olması nedeniyle bazı kadınlar sığınaklarda, evlerinde, moloz yığınları arasında sokaklarda ya da sağlık hizmetlerinin kötüleştiği, enfeksiyon ve tıbbi komplikasyon riskinin arttığı sağlık tesislerinde doğum yapmak zorunda kalıyor. Sağlık tesisleri de ateş altında, 1 Kasım’da önemli bir doğum hastanesi olan Al Hilo Hastanesi bombalandı.” ifadelerini kullandı.

“Tüm sivillerin sağlık hizmeti alma hakkı vardır”

UNICEF, insani ateşkes çağrısını yineleyerek, “Yaşanan acıları hafifletmek ve vahim bir durumun felakete dönüşmesini önlemek için acil bir insani yardım ateşkesi uygulanması gerekmektedir. Çatışmanın tüm tarafları, sivilleri ve sağlık hizmetleri de dâhil olmak üzere sivil altyapıyı korumak için uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymalıdır. Halihazırda Gazze’de tutulan rehineler de dahil olmak üzere tüm sivillerin sağlık hizmeti alma hakkı vardır. Tüm rehineler gecikme ya da koşul olmaksızın serbest bırakılmalıdır. Tüm taraflar özellikle çocukları zarar görmekten korumalı ve onlara uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku kapsamında hak ettikleri özel korumayı sağlamalıdır.” dedi.

Content retrieved from: https://www.yeniakit.com.tr/haber/unicef-acikladi-gazzede-50-bin-hamile-kadin-sokaklarda-doguruyor-1803236.html.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.