UA-131003470-2
DOLAR 32,2269
EURO 35,0924
ALTIN 2.256,34
BIST 8.807,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22°C
Az Bulutlu
Ankara
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 21°C
Cts 23°C
Paz 23°C

Yüzde 45’lik zammın ardından gözler memur ve emekliye çevrildi: İşte konuşulan zam oranı!

Spread the love

Kamu çalışanlarına yüzde 45 oranında zam yapıldı. Hal böyle olunca milyonlarca emekli, memur ve asgari ücretli Temmuz ayında ne kadar zam alacağını merak ediyor. İşte konuşulan zam oranı… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu işçisinin zam oranını açıklarken memur, emekli ve asgari ücret artışına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asgari ücret artışından memur ve emekli […]

10.05.2023
351
A+
A-
Spread the love

Kamu çalışanlarına yüzde 45 oranında zam yapıldı. Hal böyle olunca milyonlarca emekli, memur ve asgari ücretli Temmuz ayında ne kadar zam alacağını merak ediyor. İşte konuşulan zam oranı…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu işçisinin zam oranını açıklarken memur, emekli ve asgari ücret artışına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asgari ücret artışından memur ve emekli zammına yıl başında gerçekleştirdiğimizi çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuz ayı enflasyon farkı ve refah payına dayanan hazırlıklarımız var. Memurlarımız müsterih olsunlar. Onların haklarını teslim etmek boynumuzun borcudur. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz.” dedi. Peki yüzde 45 zam alan kamu işçilerinin ardından asgari ücret, memur maaşına ne kadar artış yapılır? İşte detaylar…

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Kamu işçisinin taban aylığı işçi tarafının talebi doğrultusunda gerçekleşti. İşçi tarafının tüm talepleri Sayın Cumhurbaşkanının açıklaması doğrultusunda kabul edilmiş oldu. Bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendirmemize karşın tabanın üstünde ücret alanlarla taban ücret alanlar arasındaki makas daralmış oldu.

Örneğin 10.000 TL alan bir işçinin maaşı 15.000 TL’ye yükseldi ve %50 oranında maaş artışı söz konusu oldu. Diğer taraftan tabanın üstünde maaş alan işçinin maaşı %45 oranında artırıldı.

Bu durum çalışma barışının bozulmaması için göz önünde bulundurulması gereken bir husus olarak öne çıkıyor.

ASGARİ ÜCRET VE MEMUR MAAŞLARI HAKKINDA

Kamu işçisine yapılan bu oran mutlak anlamda asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında beklentiye yol açacaktır.

‘AYNI ORANDA MEMURLARA ZAM YAPILMALI’

Ben aynı oranda memur maaş zammına yansıyacağı kanaatindeyim. Asgari ücret ve emekli zammını ise direkt olarak etkilemeyeceği kanaatindeyim.

Temmuz döneminde emekli zamlarına yapılan oran yine %30 civarlarında kalacaktır.

TEMMUZDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

Bakan Bilgin’in son dönemde yaptığı açıklamalar emek ve emekçi açısından değerlendirildiğinde çok olumlu açıklamalardır. Gerek çalışma saatlerinin 6 saate düşürülmesi gerekse asgari ücretin 500 dolara yükseltilmesi çok olumlu hedeflerdir.

Ancak çalışma hayatının en önemli bileşenlerinden biri işçi ise diğer iki önemli bileşen de işveren ve devlet tarafıdır. Bu iyileştirmelerin gerçekleşmesinde en önemli yük işverende kalmaktadır. Bu yükün hafifletilmesi anlamında devlet tarafının ciddi hamlelerini gözlemlemekteyiz.

‘ASGARİ ÜCRETİ BELİRLEMDE İKİ UNSUR ÖNE ÇIKMAKTA’

Buna rağmen yine de en önemli yük işveren tarafındadır. Daha önceki söyleşilerimizde de değindiğimiz gibi asgari ücretin belirlenmesinde iki önemli unsur olarak döviz kuru ve enflasyon ön plana çıkmaktadır.

Saydığımız bütün bu faktörleri bir arada değerlendirdiğimizde Sayın Bakan Bilgin’in 500 dolar hedefini iyi niyetli ancak kısa zamanda ulaşılması zor bir hedef olarak görüyoruz.

Ekonomide çok ekstrem gelişmeler olmazsa temmuz ayında asgari ücretin 10.000-10.500 TL bandında olacağını ancak öngörülemeyen olumsuz gelişmelerin olması halinde 11.500-12.000 TL bandının zorlanacağı kanaatindeyim.”

Content retrieved from: https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/yuzde-45lik-zammin-ardindan-gozler-memur-ve-emekliye-cevrildi-iste-konusulan-zam-orani-6944654.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.