UA-131003470-2
DOLAR 32,5385
EURO 34,8782
ALTIN 2.431,80
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 29°C
Az Bulutlu
Ankara
29°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 25°C

Kira sorununda zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor

Spread the love

Kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda yeni bir döneme giriliyor. Bugünden itibaren kiracısına karşı dava açmak isteyen ev sahipleri ya da ev sahibine karşı dava açmayı düşünen kiracılar önce arabulucuya başvurmak zorunda. Bu tarz anlaşmazlıklarda tarafların önce ara bulucuya gitme dönemi bugünden itibaren başlıyor. Bugün yürürlüğe girecek olan uyguluma ile ara bulucu da uzlaşma sağlayamazsa […]

01.09.2023
147
A+
A-
Spread the love

Kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda yeni bir döneme giriliyor. Bugünden itibaren kiracısına karşı dava açmak isteyen ev sahipleri ya da ev sahibine karşı dava açmayı düşünen kiracılar önce arabulucuya başvurmak zorunda.

Bu tarz anlaşmazlıklarda tarafların önce ara bulucuya gitme dönemi bugünden itibaren başlıyor. Bugün yürürlüğe girecek olan uyguluma ile ara bulucu da uzlaşma sağlayamazsa yargı sürecine geçilecek.

Uygulama ile yargının iş yükünde azalma olacak

Uyuşmazlıklar; kira alacağı, bedel artırımı, tahliye talebi, komşuluk hukuku ya da tazminat isteğinden kaynaklanabiliyor.

Anlaşmazlıklar artınca taraflar soluğu mahkemede alıyor, bu da yargının iş yükünü artırıyor.

Bugünden sonra taraflar artık ilk olarak mahkemenin değil, ara bulucuların yolunu tutacak.

Uzlaşma sağlanamazsa mahkemeye gidilecek

Ara bulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak.

Zorunlu ara buluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor.

Arabulucu zorunluluğu bulunan uyuşmazlıklar

Kira tespit, tahliye, uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilafları arabuluculuk sürecine tabi olacak. Taşınır ve taşınmaz malların paylaştırılması, ortaklığın giderilmesine yönelik uyuşmazlıklar için de başvurulabilecek.

Site, apartman yönetimlerinin aidat ödenmemesi nedeniyle başlatacakları icra takibi, komşu hakkı, kat malikleri kurul kararına uymayanlar aleyhine açılacak davalar öncesinde de arabulucuya gidilmesi zorunlu.

Content retrieved from: https://www.ensonhaber.com/emlak/kira-sorununda-zorunlu-arabuluculuk-donemi-basliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.