UA-131003470-2
DOLAR 32,5106
EURO 34,5587
ALTIN 2.490,62
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Az Bulutlu
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 20°C
Cum 16°C
Cts 17°C

Arap ülkesi Türk enerji şirketine ortak olmak için harekete geçti!

Spread the love

Türkiye’de üç yıl içinde 51 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefleyen BAE, enerji sektöründeki önemli bir şirkete ortak olmak için görüşmelere devam ediyor. Türkiye’de üç yıl içinde 51 milyar dolarlık yatırım yapmayı taahhüt eden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye’de bir enerji şirketine ortak olmak üzere görüşmelerini sürdürüyor. Bloomberg’den Kerim Karakaya, Patrick Sykes ve Aslı Kandemir’in konuya […]

14.09.2023
278
A+
A-
Spread the love

Türkiye’de üç yıl içinde 51 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefleyen BAE, enerji sektöründeki önemli bir şirkete ortak olmak için görüşmelere devam ediyor.

Türkiye’de üç yıl içinde 51 milyar dolarlık yatırım yapmayı taahhüt eden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye’de bir enerji şirketine ortak olmak üzere görüşmelerini sürdürüyor.

Bloomberg’den Kerim Karakaya, Patrick Sykes ve Aslı Kandemir’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yenilenebilir enerji üreticisi Masdar, Fiba Yenilenebilir Enerji’den hisse alımı için görüşüyor.

Anlaşmanın nihayete ermesi durumunda Türkiye ve BAE arasındaki 51 milyar dolarlık yatırım anlaşması kapsamında ilk satın alma-birleşme gerçekleşmiş olacak.

Fiba konuya ilişkin yorum yapmadı. Masdar piyasa spekülasyonu hakkında yorum yapmadığını bildirdi.

Fiba Yenilenebilir Enerji, web sitesinde yer alan bilgiye göre 14 tesiste 553 megavatlık kurulu gücü ile Türkiye’deki en büyük beş rüzgar enerjisi üreticisi arasında bulunuyor.

Fiba Yenilenebilir Enerji’nin Aralık 2021’de son bulan döneme ilişkin bilançosuna göre şirketin toplam aktifleri, dönemin ortalama 13,33 dolar/TL kuru üzerinden 1,31 milyar dolar seviyesinde olmuştu.

Hedef 110 gigavat

Abu Dhabi varlık fonu Mubadala Investment Co., ADNOC Gas Plc ve Abu Dhabi National Energy Co.’nun sahibi olduğu Masdar dünyada önde gelen yenilenebilir enerji üreticileri arasında yer alıyor. Masdar enerji üretim kapasitesini 2030’a kadar 20 gigavat artırarak 100 gigavata yükseltmeyi planlıyor.

Olası bir anlaşma Türkiye ile BAE’nin de aralarında bulunduğu Körfez ülkeleri arasındaki siyasi yakınlaşmayı da destekleyebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim zaferi sonrası BAE, Suudi Arabistan ve Katar’dan oluşan Körfez turunda yatırım çekmek üzere görüşmeler yürütmüştü. Yapılan anlaşmalarla 30 milyar doları enerji alanında olmak üzere 51 milyar dolarlık BAE yatırımı öngörülmüştü.

Erdoğan, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen 18’inci G20 Liderler Zirvesi dönüşü önceki gün uçakta gazetecilere değerlendirmelerde bulunmuştu.

“Yurt dışından Türkiye’ye kredi akışı da inşallah başlıyor” diyen Erdoğan, “Gerek Suudi Arabistan ile yaptığımız buradaki görüşme, gerek Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığımız görüşmeler çok çok verimli geçti. İnşallah yaptığımız anlaşmaların karşılığı Türkiye’ye çok ciddi manada hem yatırımları çekecek hem de nakit girişini de inşallah artıracak” ifadelerini kullanmıştı.

Content retrieved from: https://www.yeniakit.com.tr/haber/arap-ulkesi-turk-enerji-sirketine-ortak-olmak-icin-harekete-gecti-51-milyar-dolar-1787160.html.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.