UA-131003470-2
DOLAR 32,1689
EURO 34,8909
ALTIN 2.252,84
BIST 8.807,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 22°C

Türkiye, UNESCO listesine en çok kültürel değer kaydettiren ikinci ülke oldu

Spread the love

Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin listeye alınması ile birlikte Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde kayıtlı unsurlarının sayısı 26’ya çıktı. Bugün de 4 ürün daha listeye girince toplam ürün sayısı 30’a çıktı. Türkiye’nin kendisine özgü, geleneksel yöntemlerle yaptığı üretimler UNESCO’nun koruması altına alındı. “Meddahlık”, “Aşıklık Geleneği” ve “Karagöz” bu değerlerin arasında yer alıyor. Kültür ve Turizm […]

Türkiye, UNESCO listesine en çok kültürel değer kaydettiren ikinci ülke oldu
Spread the love

Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin listeye alınması ile birlikte Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde kayıtlı unsurlarının sayısı 26’ya çıktı. Bugün de 4 ürün daha listeye girince toplam ürün sayısı 30’a çıktı.

Türkiye’nin kendisine özgü, geleneksel yöntemlerle yaptığı üretimler UNESCO’nun koruması altına alındı.

“Meddahlık”, “Aşıklık Geleneği” ve “Karagöz” bu değerlerin arasında yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin UNESCO listesine alındığını sosyal medya hesabından paylaştı.

Ersoy, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Afrika’da Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda, Türkiye’nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü bildirdi.

Zeytincilikle ilgili toplumsal uygulamalar koruma altında

Böylece zeytincilikle ilgili yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılan ağaç budama yöntemleri, zeytin toplama şekilleri ve zeytinyağı sıkma yöntemleri gibi bazı geleneksel bilgi, beceri, yöntemler ile zeytin toplama imeceleri, hayır gelenekleri, kutlamalar gibi onların etrafında şekillenen toplumsal uygulamalar koruma altına alındı.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıt ettirilen unsurlar

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce bugüne kadar UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıt ettirilen unsurlar ise şöyle:

“Meddahlık”, “Mevlevi Sema Töreni”, “Aşıklık Geleneği”, “Nevruz (Çok Uluslu)”, “Karagöz”, “Geleneksel Sohbet Toplantıları”, “Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali”, “Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah”, “Tören Keşkeği Geleneği”, “Mesir Macunu Festivali”, “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği”, “Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı”, “Geleneksel Çini Ustalığı”, “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü (Çok Uluslu)”, “Bahar Kutlaması: Hıdrellez (Çok Uluslu)”, “Islık Dili”, “Dede Korkut Mirası: Destan Kültürü, Halk Masalları ve Müzik”, “Geleneksel Türk Okçuluğu”, “Geleneksel Zeka ve Strateji Oyunu: Mangala”, “Minyatür Sanatı”, “Hüsn-i Hat”, “Türkiye’de İslam Sanatında Geleneksel Güzel Yazı”, “Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği (Çok Uluslu)”, “Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü (Çok Uluslu)”, “İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi (Çok Uluslu)” ile “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği (Çok Uluslu).”

Türkiye, en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinci oldu

Türkiye’nin 4 kültürel değeri daha Türkiye’nin, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine yer alarak, en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinciliğe yükseltti.

Böylelikle İftar Gelenekleri, Sedef Kakma Sanatı, Tezhip Sanatı Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası UNESCO tarafından bugün koruma altına alınmış oldu.

Bakan Ersoy duyurdu

Duyuruyu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesabından yaptı.

Bakan Ersoy duyurusunda şu ifadelere yer verdi:

“UNESCO’dan beklenen müjde geldi… UNESCO’nun koruma altına aldığı yeni kültürel değerlerimiz hayırlı olsun.

-İftar Gelenekleri

-Sedef Kakma Sanatı

-Tezhip Sanatı

-Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası

Türkiye aynı zamanda, “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri”nde 30’a ulaşan kültürel değeriyle en çok unsur kaydettiren 2’nci ülke oldu.”

Content retrieved from: https://www.ensonhaber.com/yasam/geleneksel-zeytin-yetistiriciligi-unesco-korumasinda.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.