UA-131003470-2
DOLAR 28,8960
EURO 31,4606
ALTIN 1.923,44
BIST 8.026,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 14°C
Az Bulutlu
Ankara
14°C
Az Bulutlu
Pts 13°C
Sal 13°C
Çar 12°C
Per 9°C

Koronavirüsün en çok sarstığı iki ülke ABD ve Rusya oldu

13.05.2020
697
A+
A-
Spread the love

Dünyada silaha para harcamada ‘süper güç’ olan anılan ABD ve Rusya, aynı ilgiyi sağlık sistemine göstermedi. İki süper güç, ‘görünmez düşman’ koronavirüsün en çok sarstığı iki ülke oldu.

Günümüzde mali imkânlarının önemli bölümünü silahlanmaya harcayan iki süper güç ABD ile Rusya, ‘hatalı yatırımlarının’ sonucunda gözle görülmeyen 100 nanometre (milimetreden 10 bin kat küçük) boyuttaki koronavirüse yenik düştü.

ABD 1 milyon 350 bin hastayla ‘kara liste’de liderliğini elinde bulundururken, salı gününden itibaren Rusya da 232 bin vakayla ikinci sıraya yerleşti. İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre, ABD silahlanmaya 2019 yılında 732 milyar, Rusya ise 65 milyar dolar harcadı. ABD silah harcamaları listesinde bir numara, Rusya ise dört numara.

SAĞLIK SİSTEMİ İÇLER ACISI
Hürriyet’in haberine göre ABD Başkanı Donald Trump ülkesinin koronavirüs karşısında uğradığı yıkımı dış düşmanlarla izah etmeye çalışıyor.

Trump’ın gösterdiği bir numaralı suçlu COVID-19’un ortaya çıktığı ve dünyaya yayıldığı Çin. Trump’tan farklı bir yolla koronavirüs krizini açıklamaya çalışan Rusya’nın lideri Vladimir Putin işi ‘kadere’ bağladı. Putin, 2007 yılından bu yana küresel jeopolitik kavgalar uğruna ülkede ilgi görmeyen sağlık sisteminin içler acısı durumuna değinmeyi tercih etmedi.

Önceki gün Rusya halkına hitaben yaptığı konuşmasında, “6 haftalık karantina süresini sağlık sistemimizi hazır duruma getirmek için kullandık” demesi dikkat çekti.

Salgının kara listesinde dün ikinci sıraya yerleşen Rusya’da yaklaşık bir haftadır her gün 10 binden fazla yeni hasta tespit ediliyor. Son 24 saatte 10 bin 899 yeni vaka bulunan ülkede resmi rakamlara göre can kayıpları ise 107 artarak 2 bin 116’ya yükseldi.

PESKOV’UN TESTİ POZİTİF
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün COVID-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu. Interfax ajansına konuşan Peskov, “Hastayım. Hastanede tedavi görüyorum” dedi. Peskov’da koronavirüs görülmesi ‘Putin ile en son ne zaman görüştü’ sorusunu akıllara getirdi.

Ancak Kremlin yetkilileri son direkt temasın üzerinden dört hafta geçtiğini söyledi. Böylece Peskov, Rusya yönetiminde virüse yakalanan dördüncü üst düzey yetkili oldu. Koronavirüse daha önce Başbakan Mihail Mişustin, İnşaat Bakanı Vladimir Yakusev ve Kültür Bakanı Olga Lyubumova yakalanmıştı.

BEYAZ SARAY’DA MASKE ZORUNLULUĞU
Sağlık sistemi çöken bir diğer askeri süper güç ABD’de Başkan Trump sağlık krizine politik bir boyut katmaya çalışıyor. Can kayıpları 82 bine yaklaşırken, Trump Çin’i suçlamaya devam ediyor.

Öte yandan Beyaz Saray’da son haftada birden fazla vaka tespit edilmesi üzerine yönetim ofislerinin bulunduğu Batı Kanadı’nda çalışanlara koronavirüs önlemleri çerçevesinde maske takma zorunluluğu getirildi. Buna göre çalışanlar, masalarında olmadıkları sürece maske takacak. Beyaz Saray’da maske zorunluluğuna rağmen Trump’ın maskesiz basın toplantılarına katılması ise dikkat çekiyor.

Başkan Trump’ın yaverlerinden birine ve Başkan Yardımcısı Pence’in Sözcüsü Katie Miller’a COVID-19 teşhisi konmuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.