Maceraya sürüklenmesini beklemiyoruz
Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin “Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği” mesajını vermesinin ardından Konseyden yazılı açıklama yapıldı.
Libya Devlet Yüksek Konseyi, “Mısır ordusunun yıllar önce Yemen’de olduğu gibi Libya’da bir maceraya sürüklenmesini beklemiyoruz.” ifadeleriyle yanıt geldi.
“LİBYA MACERASININ AKIBETİ YEMEN’DEKİNE BENZER”
Mısır’ın kendisi açısından kötü sonuçlar doğuran 1962’de Yemen’deki Mütevekkili Krallığı’na karşı başlatılan devrimi desteklemesi hatırlatılan açıklamada, Mısır ordusunun Libya’da bir maceraya atılması halinde akıbetinin Yemen’dekine benzer olacağına dikkat çekildi.
“LİBYALILARIN ÖZGÜRLÜĞÜ MISIR REJİMİ İÇİN TEHLİKE MİDİR?”
Açıklama’da Sisi’ye hitaben ise şu ifadeler kullanıldı:
“Mısır’ın Libya’ya müdahalesi için bahane olarak kullanılan ulusal güvenlik sorunu ancak sınırlarının kapatılması ile çözülebilir. Yoksa Libyalıların özgürlüğü ve yönetiminin istikrarı Mısır rejimi için tehlike midir?”
“SİSİ’NİN AÇIKLAMASI FİTNEYİ DAHA ÇOK ALEVLENDİRECEK”
Sisi’nin Libya’daki kabileleri ve aşiretleri eğitip silahlandırma çağrısının, “fitneyi daha çok alevlendirerek Libyalıları birbirlerine öldürtmek” anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, bağımsız ve egemen bir devlet olan Libya’da meşru hükümetin görevinin, tüm Libya toprakları üzerindeki kontrolünü genişletmek olduğu vurgulandı.
Açıklamada, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in Sisi’yi açıklamalarından dolayı kutlamasına da tepki gösterildi.
“MISIR LİBYA’YA 6 YILDIR MÜDAHALE EDİYOR”
Salih’in Mısır’ın müdahale için sahip olmadığı meşruluğu ona vermeye çalıştığı vurgulanan açıklamada, “Mısır’ın Libya’ya yönelik güvenlik, siyaset, ekonomik ve sosyal koşulları ağırlaştıran müdahalesi 6 yıldır mevcut.” ifadelerine yer verildi.
MISIR ORDUSUNUN İSRAİL’E KAYBETMESİNİN SEBEBİ
Mısır Yemen’de Mütevekkili Krallığına karşı 26 Eylül 1962 devrimini desteklemişti. Mütevekkili yanlıları ile Cumhuriyetçiler arasında çıkan iç savaşı Cumhuriyetçiler kazanmıştı.
Tarihçiler, savaşı Cumhuriyetçilerin kazanmasına rağmen Suudi Arabistan’ın Mütevekkili yanlılarını destekleyerek Mısır ordusunun enerjisini tükettiğini, bunun da Mısır açısından 1967 Arap-İsrail Savaşı’nın sonucunu etkilediğini belirtiyor.
SİSİ’NİN TEHDİDİ
Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi, 20 Haziran Cumartesi günü, Libya sınırı yakınlarındaki Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, “Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği” mesajını vermişti.
Libya’daki kabileleri ve aşiretleri eğitip silahlandıracaklarını aktaran Sisi, “Sirte ve Cufra, kırmızı çizgidir. Libya’yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız. Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun.” ifadesini kullanmıştı.
https://www.takvim.com.tr/dunya/2020/06/23/libya-devlet-yuksek-konseyinden-sisiye-maceraya-suruklenmesini-beklemiyoruz