UA-131003470-2
DOLAR 32,5149
EURO 34,5755
ALTIN 2.492,16
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Az Bulutlu
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 21°C
Cum 17°C
Cts 17°C

Ekilmemiş arazi kalmayacak!

Spread the love

Tarımda verimlilik, gıda arz güvenliği ve gıdaya ucuza erişim için tarımda yeni dönemi başlatacak sözleşmeli üretimin temelleri atılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 yılın ardından tarım sayımı yapacak. Tarımda verimlilik, gıda arz güvenliği ve gıdaya ucuza erişim için tarımda yeni dönemi başlatacak sözleşmeli üretimin temelleri atılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 yılın ardından tarım sayımı […]

15.08.2023
195
A+
A-
Spread the love

Tarımda verimlilik, gıda arz güvenliği ve gıdaya ucuza erişim için tarımda yeni dönemi başlatacak sözleşmeli üretimin temelleri atılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 yılın ardından tarım sayımı yapacak.

Tarımda verimlilik, gıda arz güvenliği ve gıdaya ucuza erişim için tarımda yeni dönemi başlatacak sözleşmeli üretimin temelleri atılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 yılın ardından tarım sayımı yapacak.

TÜKETİCİNİN CEBİ KORUMA ALTINA ALINACAK
Tarımda planlı üretime geçiş adımları birer birer atılmaya başlandı. Tarımsal üretimin sözleşmeliye dönmesiyle çiftçi ve tüketicinin cebi koruma altına alınacak, olası bir gıda krizinin önüne geçilecek. Küçük üreticileri koruyucu bir yaklaşımla ortaya çıkan sözleşmeli üretim, gıdada arz güvenliğini sağlayarak vatandaşın istediği gıdaya erişimini kolaylaştıracak.

Ekilmemiş bir karış toprak bırakmadan tarımda üretimin artırılmasının amaçlandığı planlı üretimin ilk adımı geçtiğimiz aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sektör temsilcilerinin görüşüne açılan “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağıyla” atılmıştı. Sektör paydaşlarının tespit, görüş, uyarı ve önerilerinin Bakanlığa sunulmasıyla sözleşmeli üretimin temelleri atılmaya başlandı. Üniversiteler, sektörün önemli temsilcileri ve çiftçilerin görüşlerinin ve önerilerinin alınmasına önem göstererek Bakanlık, sözleşmeli tarımda tüm paydaşların ortak noktada buluşarak harekete geçmesini amaçlıyor.

Tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını temin etmek için Bakanlık bünyesinde Tarım Üretimin Planlanması Kurulu oluşturulacak. Bakanlığın 15 kurumunun başkan ve müdürlerinden oluşacak bu kurul, sektör temsilcileri ve çiftçileriyle görüş alışverişini sürdürerek politika belirleyici olacak.

TARIMDA GÜNCEL VERİ TOPLANACAK
Sözleşmeli tarım hazırlıklarında ikinci adım ise tarım sayımıyla atıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçen günlerde tarım sayımı faaliyetlerinin yakında başlayacağını duyurmuştu.

En son 2001’de yapılan tarım sayımı, 22 yılın ardından yeniden yapılmaya başlanacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) altyapı çalışmalarını sürdürdüğü tarım sayımı Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla imzalanacak protokolle başlayacak. Tarımsal işletmeleri, ürün bazında arazi kullanımı, yetiştirilen hayvan sayısı, tarımda istihdam ve mekanizasyon ile işletme tipolojisi ve ekonomik büyüklüğü sayılarak sözleşmeli üretimin yol haritası belirlenecek. Türkiye’nin tarımsal varlığının sayılmasıyla güncel veri toplanacak ve bitkisel ve hayvansal üretimdeki eksiklikler, yanlışlıklar teker teker çözülerek planlı tarıma hazır hale getirilecek.

Content retrieved from: https://www.takvim.com.tr/guncel/2023/08/14/tarim-sayimi-basliyor-ekilmemis-arazi-kalmayacak-ciftci-ve-tuketicinin-cebi-koruma-altina-alinacak/2.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.