UA-131003470-2
DOLAR 32,3674
EURO 34,9625
ALTIN 2.325,24
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

Önce Enfüs Sonra Afak

17.04.2021
292
A+
A-
Spread the love

Önce Enfüs Sonra Afak

İnsanoğlu, her zaman iki gerçeklik arasında dolanır durur. Bir yanda kendi iç dünyası; öte yanda dış dünya. Bir yanda enfüs, öte yanda âfâk…

Hicretimiz iç alemden dış aleme olmalı; Enfüs’te (iç dünya)”Manâ alemi’, Âfâk’ta (Dış dünya) “Madde alemi”. Bâtın-î olandan Zahir-î olana giden yolculuk. Zâhir de temizlenmeden bâtin’da yol alamazsın.

İçini temizlemezsen dışının pas tutmasını önleyemezsin. Bâtın aynasından zâhire bir aksediş vardır. Ayna temiz değilse akis kirli olur. Çünkü her akis en fazla kendini yansıtan kadar temizdir. Hüküm de zâhire göredir.

İçini arındıranlar; içten dışa, manadan maddeye, bâtından zâhire, rûhtan bedene bir güneş gibi doğar.

Gönül yüksekte gezer
Dem be dem yoldan azar
Dış yüzüne o sızar
İçinde ne var ise
(Yunus Emre)

“Üslubu beyan ayniyle insan”. Özeti, insanın beyanı kendini yansıtır. İçinde ne varsa dışa da o yansır. Ve eskiler “Edep yahu” demişler. Edebi olmayanın, edebiyatı da boş ve lüzumsuz lakırtı ve dedikodudur.

Neyse halin, odur amalin. İnsanı değerli kılan amelidir. Kimsenin kalbini bilemeyiz bu doğru. Lakin kalbinde iman dilinde zikir olanın, bedeninden ibadet, taat sızar. Müslümanın yaşantısından, güzel huylar sızar. Zira kalbinde münafıklık olanın dilinden de zehir akar…

“Dil, doğrudan kalbe bağlıdır. Derler ki bir kişinin karakteri dilinin altında gizlidir, çünkü dil, kalpte bulunanı söyler.” (Shems Friedlander)

De ki: “Herkes kendi mizaç ve karakterine göre iş yapar.” Rabbiniz kimin doğru bir yol tuttuğunu çok iyi bilmektedir. (İsra 83-84.)

Selam ve dua ile…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.