Oruç; Ruha Şifa, Nefse Cefa
Oruç; Ruha Şifa, Nefse Cefa
Şüphesiz basiretli kimse, nefsi ile mücadele eden ve onu dizginleyen; ihtiras ve zevklerine mani olan ve ona hükmeden kimsedir. Doğrusu akıl sahibi için dünya ve içindekiler başlı başına bir meşguliyettir.
Alem ve içindekilerin şifası kâmil-i mürşid’in nurani nazarında ve o nazarın ruha nakşettiği ilahi aşkta mevcuttur.
Nefsi, eritip dizginleyen en etkili ilaç nurani nazarın kalbe bıraktığı ateş ve sancıdır.
İşte Oruç kapitalizmin bağrına saplanan bir mızraktır. Zira bütün tüketim çılgınlıklarına karşı nefsi dizginleyen en etkili ibadettir.
15 saat oruç tuttuktan sonra 15 dakikada doymak bizlere dünyevi heveslerin ve zevklerin ne kadar geçici ve yanıltıcı olduğunu gösteriyor.
İnsana ne kadar zelil, güçsüz, zayıf ve tahammülsüz bir tabiata sahip olduğunu hatırlatıp içindeki şeytani kibri kırıyor.
İnsan nefsani isteklerine boyun eğmediği oranda özgürleşirmiş. Açlık bu yönden nefsi en iyi dizginleyen terbiye metodu olmuştur.
Oruç kuşun kanadından bizim hayatlarımıza inip ayağımızı topraktan kalplerimizi maddenin ağırlığından uzaklaştırıyor. Açız ama hafifiz hamdolsun.
Oruç tutan israftan kaçınmıyorsa; halâ içindeki nefsin susmadığını gösterir.
Nefs Oruç ile dizginlenir sadece yemek içmekten sınırlandırma için geçerli değildir. Hem kalbe hem zihne hem göze de oruç tutturmak gerekir ki Kâmil İnsan’a olan yolculuğun başlasın.
Günümüzdeki aşırı hazcı kültür, dini yaşama hususunda insanları zorluyor, insanların aklını, nefsi kontrol altına alabilmektedir.
İşte oruç, beşerin insan olabilme yolculuğunda nefsi yani içerideki “Ben”diyen her türlü söylemi susturmasıdır.
Oruç, hayat mücâdelesinde zarûrî olan “sabır, irâde, nefsî arzulardan uzaklaşma” gibi hâllerin tâlîmi ile ahlâkî durumumuzu kemâle erdiren bir eğitim sistemidir.
Ey oğul!
Oruç tut ki, sıhhat bulasın. İyilik et ki, huzur bulasın ve nefsi emmâreden emin olasın. [Seyyid Muhammed Sâqî el-Hüseynî ]
Ramazan’ı Şerifiniz mübarek olsun.
Selam ve dua ile…