Sınıfta maske şart mı?
Okullarda yüz maskesi kullanımının zorunlu kılınması, maskelerin konuşma, dil ve sosyal etkileşimler de dâhil olmak üzere çocukların gelişimine olumsuz etkileri tartışma konusu oldu. Salgın sebebiyle dünya genelinde ara verilen eğitim yeniden başladı. Türkiye’de yüz yüze eğitim sırasında maske kullanımı zorunlu. Diğer ülkeler ise kullanıp kullanmamayı tartışıyor. Kimi uzmanlar yüzü kapatılan çocukların kendilerini baskı altında, tedirgin […]
Okullarda yüz maskesi kullanımının zorunlu kılınması, maskelerin konuşma, dil ve sosyal etkileşimler de dâhil olmak üzere çocukların gelişimine olumsuz etkileri tartışma konusu oldu.
Salgın sebebiyle dünya genelinde ara verilen eğitim yeniden başladı. Türkiye’de yüz yüze eğitim sırasında maske kullanımı zorunlu. Diğer ülkeler ise kullanıp kullanmamayı tartışıyor. Kimi uzmanlar yüzü kapatılan çocukların kendilerini baskı altında, tedirgin hissettiğini söylerken bazıları da çocukların her şeye kısa sürede alıştığını öne sürüyor. Ancak uzmanlar, jest ve mimiklerin öğrenmede hayati olduğu; bu yüzden maskenin öğrenme çağındaki çocukların iletişimine engel teşkil edeceği konusunda hemfikir.
İLETİŞİMİ ENGELLİYOR
Toronto Üniversitesinde uygulamalı psikoloji ve insan gelişimi profesörü olan Kang Lee’ye göre yüz maskeleri çocuklar için sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle etkileşimde potansiyel problemlere yol açıyor. Maskeli eğitimin faydalarından çok zararlarına değinen Lee, çocukların maske takan kişiyi tanımayacağını ifade ederken şöyle diyor: Yüzümüzü, özellikle de yüz kaslarının çoğunu duyguları ifade etmek için kullanıyoruz. Kaslarımızın nasıl hareket ettiği, yanaklarımız ve dudaklarımız dâhil olmak üzere duyguları iletmek için pek çok şey yapıyoruz. Ama şimdi onları maskeyle kapatıyoruz. Sosyal becerilerini geliştirmeye devam eden çocukların, kişinin yüzünü tam olarak görmeden belirli duyguları tanımada sorun yaşaması kaçınılmaz. Çocukların yüz maskesi takarken karşılaşabilecekleri bir başka sorun da dili anlama. Konuşma iletişimi yalnızca ses yoluyla gerçekleşmiyor. Çocuklar birini anlamaya çalıştıklarında, aslında gözlerine, burunlarına, ağızlarına ve dudaklarının nasıl hareket ettiğine dikkat ediyorlar. Daha sonra bu bilgiyi o kişinin ne hakkında konuştuğunu anlamak için kullanıyorlar. Yani birinin yüzünü görmeden, o kişinin ne söylediğini anlamak onlar için zor olabilir.
Content retrieved from: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/egitim/737314.aspx.