UA-131003470-2
DOLAR 32,5076
EURO 34,5753
ALTIN 2.505,14
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Az Bulutlu
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 21°C
Cum 17°C
Cts 17°C

İsrail’le Hamas’ın esir takası anlaşması ile çatışmalara 4 gün ara verilmesi öngörülüyor

Spread the love

İsrail hükümeti, Gazze’deki Hamas’la esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini duyurdu. Varılan anlaşmanın detayları belli oldu. İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde öldürülen Filistinlilerin sayısı 5 bin 840’ı çocuk, 3 bin 920’si kadın olmak üzere 14 bin 828’e yükseldi. Gazze Şeridi’nde Hamas’ın silahlı kanadı Kassam […]

İsrail’le Hamas’ın esir takası anlaşması ile çatışmalara 4 gün ara verilmesi öngörülüyor
22.11.2023
135
A+
A-
Spread the love

İsrail hükümeti, Gazze’deki Hamas’la esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini duyurdu. Varılan anlaşmanın detayları belli oldu.

İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde öldürülen Filistinlilerin sayısı 5 bin 840’ı çocuk, 3 bin 920’si kadın olmak üzere 14 bin 828’e yükseldi.

Gazze Şeridi’nde Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunduğunu belirten İsrail, Hamas ile yapılması beklenen esir takası anlaşmasını kabul etti.

Çatışmalara 4 gün ara verilmesi öngörülüyor

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, esir takası anlaşmasını ele almak üzere Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğünde toplanan hükümet kabinesinin onayladığı karar duyuruldu.

Hükümetin bu gece Gazze’deki İsrailli esirlerin tümünün geri getirilmesi hedefinin ilk aşamasını onayladığı belirtilen açıklamada, “Buna göre kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 günlük sürede serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor.” ifadesi kullanıldı.

Serbest bırakılan her 10 esir için çatışmalara bir gün daha ara verilecek

Ayrıca her 10 esirin serbest bırakılmasının, çatışmalara ek bir gün daha ara verilmesini sağlayacağı da belirtildi.

İsrail hükümeti ve ordusunun ‘tüm esirlerin geri getirilmesi, Hamas’ın tasfiyesinin tamamlanması ve Gazze Şeridi’nden İsrail’e yeni bir tehdit gelmemesini sağlamak için savaşı sürdüreceği’ vurgulandı.

50 İsrailli esire karşılık, 150 Filistinli serbest kalacak

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada ise “50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılacağı”, bunların her iki taraftan 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacağı belirtildi.

Tırlar Gazze Şeridi’ne girecek

Anlaşmaya göre, ateşkesin 4 gün süreceği ve insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi’ne gireceği, kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze Şeridi’nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacağı ifade edildi.

Kimseye saldırılmayacak

Ayrıca ateşkes sürecinde Gazze Şeridi’nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacağı ifade edilen açıklamada, İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi’nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacağı kaydedildi.

Hareket özgürlüğü güvencede olacak

Açıklamada, kuzeyden güneye Salahaddin Yolu boyunca insanların hareket özgürlüğünün güvenceye alınacağı vurgulandı.

Planlanan anlaşma çerçevesinde, İsrail ordusu, Gazze’de askeri eylemlerine son verecek.

Katar: 24 saat içinde belli olacak

Doha yönetimi, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin ne zaman yürürlüğe gireceğinin 24 saat içerisinde ilan edileceğini duyurdu.

Katar Dışişleri Bakanlığı, “İnsani bir ara verildi.” derken, ateşkes için Mısır, ABD ve Katar’ın arabulucu olarak gösterdiği çabanın başarıya ulaştığı kaydedildi.

Katar yönetimince, “İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilecek insani aranın” ne zaman başlayacağının 24 saat içinde duyurulacağını belirtti.

Çatışmalara verilecek insani aranın 4 gün olacağı ve bu sürenin uzatılma ihtimalinin de olduğu aktarılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde tutulan sivillerden oluşan kadın ve çocuk 50 kişinin serbest bırakılmasına karşılık İsrail hapishanelerinden de bazı sivillerin serbest bırakılacağı ifade edildi.

Diplomatik çabalar devam edecek

Açıklamada, “Anlaşmaya göre, Gazze’ye yakıt da dahil olmak üzere insani yardım tırlarının girişi sağlanacak.” denildi.

Katar’ın gerilimin azaltılması, kan dökülmesinin durdurulması ve sivillerin korunmasına yönelik süren diplomatik çabaları sürdüreceği vurgulanan açıklamada, Mısır ve ABD’nin anlaşmaya varılması yönünde gösterdikleri çabadan dolayı takdirle karşılandığı kaydedildi.

Content retrieved from: https://www.ensonhaber.com/dunya/israille-hamasin-esir-takasi-anlasmasi-ile-catismalara-4-gun-ara-verilmesi-ongoruluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.